Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör en treårig kvinnofridssatsning för att särskilt chefer inom offentlig verksamhet ska få bättre redskap för att kunna kunna upptäcka och hjälpa våldsutsatta anställda. Foto: Lasse Johansson

SKL gör kvinnofridssatsning för att hjälpa våldsutsatta anställda

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör en treårig kvinnofridssatsning för att särskilt chefer inom offentlig verksamhet ska få bättre redskap för att kunna kunna upptäcka och hjälpa våldsutsatta anställda.

Några som också uppmärksammar det temat lokalt just nu är skådespelaren Matilda Kjellmor och Lena Stenvall, som jobbat många år med våldsutsatta inom psykiatrin. Tillsammans genomförde de igår den så kallade föreläsställningen ”Jag skulle då gå vid första slaget”.

Med i publiken fanns bland andra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (Mp).

– Lena brukar säga att ”i tystnaden lever våldet och därför pratar vi” och det är ju så att först när vi pratar om det här så kan vi lägga skammen där den hör hemma, säger Matilda Kjellmor.

Jämställdshetministern på plats

På plats i går fanns politiker och tjänstemän inbjudna av Miljöpartiet, och en av dem var jämställdhetsministern.

– Jag märkte att hon var tagen och det kändes lite ovanligt att se en minister så, men vi pratade ju efteråt och hon bekräftade just det här hur viktigt det är att prata, konstaterar Matilda Kjellmor.

SKL:s särskilda satsning pågår fram till slutet av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.