Hör Olle Andersson om satsningen på särskilt utsatta brottsoffer Foto: Erik Iversen, SVT

Brott mot kvinnor och barn ska utredas snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärks polisens utredningar kring brott som rör särskilt utsatta brottsoffer, det vill säga kvinnor och barn. I flera av Norrlandslänen innebär det bland annat att sju nya utredare ska rekryteras.

Polisen ser idag en ökning av antalet anmälda våldtäkter samtidigt som också antalet barn som far illa, både genom våld och sexualbrott ökar. Polisen hinner inte idag att utreda i den takt man önskar och utredningar kan bli liggande i veckor eller i värsta fall ännu längre.

I polisregion Nord tillkommer sju tjänster i Västerbotten, likaså i Västernorrland och Norrbotten. I Jämtland blir det fyra då ärendena inte är lika många och befolkningsmängden är mindre. Med fler utredare hoppas man kunna utreda fler brott.

– Det är en viktig framgångsfaktor att det utreds så snabbt som möjligt så att det inte blir liggandes i veckor eller månader i värsta fall, säger utredningschef Olle Andersson.

Finns det förbättringspotential där?

– Ja, det är ett område som har stora förbättringsmöjligheter att kunna utreda brotten i så närtid som det hänt som möjligt.

Anställs efter årskiftet

De nya utredarna förväntas vara anställda så snart som möjligt efter årskiftet då det är först då man får loss pengar att anställa. Man söker både civila och poliser, och Olle Andersson är övertygad om att detta är en resursförstärkning som kommer att ge effekt.

– Det känns oerhört viktigt och på tiden att vi kan få en sån här satsning som kan göra skillnad.

I klippet ovan kan du höra hur polisens arbete kommer att förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.