Foto: SVT.

Skogsbolagen vill hugga mer skog

Uppdaterad
Publicerad

Det blev häftiga reaktioner på sociala medier kring SVT Nyheter Västerbottens rapportering om kalhyggena och slaget mot växter och djur.

Att Sveriges alla skogar, förutom reservaten, inom den närmaste 20-års perioden någon gång skulle vara kalavverkade är nonsens.

Det säger Pär Lärkeryd som är vd hos Norra Skogsägarna och som företräder de privata skogsägarna.

Över tretusen personer svarade på vår webbfråga om vad skogen ska användas till. De flesta vill bevara den till förmån för växter och djur. Många tyckte att frågan var totalt felställd.

Pär Lärkeryd som företräder de privata skogsägarna tror inte på skogsekologens uppgifter om att snart all skog i Sverige som inte är skyddad någon gång kommer att vara kalavverkad.

”Rent nonsens”

– Det är rent nonsens. Vi har faktiskt dubbelt så mycket skog idag än vad vi hade för hundra år sedan, säger Pär Lärkeryd.

Skogsekologen Jon Andersson visar sin animering av gamla satellitbilder. De de gula fälten fyller nästan hela bilden och det visar kalhyggens framväxt och som gjort att krävande växter och djur inte längre finns där.

– Det är inte bara överdrivet utan helt fel. Det skogsbruk vi bedriver idag har vi en bra kontroll över. Frågan är om vi vill bryta olje- och kolberoendet eller ska vi låta skogen stå obrukad, säger Pär Lärkeryd.

Du vill hugga mer?

– Ja, alltså vi hugger idag cirka 90 miljoner kubikmeter i Sverige och det växer varje år 120 kubikmeter. Så vi har en enorm nettotillväxt, det blir mer och mer skog för varje år.

Dom står långt ifrån varandra naturvännerna som vill bevara mer skog och skogsägarna som vill bruka skogen ännu hårdare.

– Vi måste bruka skogen. Gör vi inte det kommer både Sveriges klimat och ekonomi att må riktigt riktigt illa, säger Pär Lärkeryd.

Skrattar åt Lärkeryds uttalande

Skogsekolog Jon Andersson skrattar när han hör vad Pär Lärkeryd har sagt.

– Det här visar på pricken hur de tänker och bristen på kunskap hos Norra skogsägarna, säger han.

Jon Andersson menar att Pär Lärkeryd inte förstår skillnaden mellan skog och träd.

– Det som växer efter en avverkning är inte skog. Man förstör den ekologiska mångfalden vid en avverkning. Det är uppenbart att Pär Lärkeryd ser en massa träd och tror att det är skog, säger Jon Andersson.

Pär Lärkryd säger att avverkning är bra för klimatet. Jon Andersson håller inte med.

– Det finns ingen samstämmig forskning som visar att klimatet mår bättre av skogsavverkning, säger Jon Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.