Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en kamp mot klockan när skog ska räddas efter ovädret Hans – hör skogsägaren Jerry Lundgren, till vänster, i klippet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Skogsägaren Jerry i Malå väntar på hjälp efter ovädret Hans: ”Känner mig uppgiven”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått åtta veckor sedan ovädret Hans brutala framfart. Ännu är det många skogsägare som väntar på att få hjälp med sin stormfällda skog.

– Träden som har gått av kommer att förstöras ganska fort, säger skogsägaren Jerry Lundgren från Malå.

På hemmanet i Brunträsk utanför Malå har minst 40 hektar skog blåst omkull för syskonen Jerry Lundgren och Kjell Lundgren samt Katarina Frimodig.  

–  Skogsbolagen har inte oändliga resurser att sätta in, så vi får nog vänta länge innan vi får hjälp, säger Jerry Lundgren. 

Ovädret Hans i Västerbotten

Räknar med stora förluster

Även Stefan Stenberg bor i byn Brunträsk och han är en av de privata skogsägare som drabbats värst. Minst 100 hektar skog har blåst omkull. 

– Jag räknar med en förlust på minst fyra miljoner kronor, men pengar är inte allt. Nu har mina drömmar slagits i spillror, säger Stefan Stenberg. 

Hör skogsägarna Stefan Stenberg och Jerry Lundgren om hur det varit efter ovädret Hans framfart tidigare i somras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans i Västerbotten

Mer i ämnet