Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ska vi finnas kvar kan det inte fortsätta så här” – hör samerna om exploateringen Foto: SVT

Skogsbolag vill avverka tusentals hektar – samebyarna protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolag i Sápmi vill avverka flera tusen hektar skog som ligger inom lavrika renbetesmarker. I en debattartikel i Aftonbladet, som 29 samebyar har skrivit under, ger samer uttryck för den påverkan som avverkningarna har på rennäringen.

”Skriet från vildmarken”, så beskriver Tomas Stenlund, ordförande i Malå sameby, uppropet i debattartikeln i Aftonbladet.

– Regeringen måste bestämma sig för om samerna som är Sveriges urfolk ska få leva kvar och fortsätta med renskötseln. Fortsätter avverkningarna i den här takten har vi snart ingen betesmark kvar för våra renar, säger han.

Statliga Sveaskog pekas ut

Kritiken gäller alla de skogsbolag som verkar inom Sápmi men framförallt statliga Sveaskog.

– Skogsbolagen har förstås rätt att bruka de här markerna, men vi har också en renskötselrätt vilket innebär att vi har lika stark rätt att bruka de här markerna som skogsbolagen. Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och griper in så avverkningarna minskar och det blir en vettig balans mellan skogsbolagens brukningsrätt och vår renskötselrätt, säger Åsa Larsson-Blind som är förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund, SSR.

Systemkollaps: ”Betesmarker har blivit till ett industriområde”

Samebyarna menar att förutom klimatkrisen så står skogens hela ekosystem på gränsen till en kollaps på grund av de tusentals hektar som skogsbolagen vill avverka.

– Våra betesmarker har blivit till ett industriområde där man skövlar skogen i ett rasande tempo och stora delar av den gamla lavrika skogen försvinner och då har vi inget bete för renarna. Det här är oerhört pressande för oss, säger Tomas Stenlund.

Skogsbolaget avvaktar med svar

Sveaskog har tagit del av samebyarnas synpunkter men är inte beredda att uttala sig under fredagen.

– Vi förbereder ett svar som vi ska ge nästa vecka, säger Edvard Unsgaard, presschef hos Sveaskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer