• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Patrik Sandström är rektor för förskoleklass, åk 1–5 och fritidshem på Västangårds skola i Umeå. Arkivbild. Foto: SVT

Skola i Umeå nedringd efter anklagelser om klimatstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Västangårds skola i Umeå har blivit nedringda de senaste dagarna efter att ha anklagats för att ha tvingat elever att delta i en klimatstrejk på skoltid förra veckan.

– Obehagligt, säger rektor Patrik Sandström på Västangårds skola i Umeå.

Under de senaste dagarna har skolan fått flera arga samtal.

– Det ringer väldigt många otrevliga människor som vill smutskasta både ledning och personal på skolan. Det är på grund av inlägget från Anders Ågren, som spridit sig i sociala medier, säger rektor Patrik Sandström.

Startade förra fredagen

Allt startade förra fredagen när skolan anklagades av Umeås ena kommunalråd Anders Ågren (M) för att ha tvingat ut elever i strejk mot klimatet på skoltid. Enligt rektorn fanns inget tvång och det var heller inte fråga om en strejk, utan en manifestation.

Anklagelserna spreds av Ågren och Moderaterna i Umeå via Facebook och på länspartiets egna nyhetssajt, Nyheter i Västerbotten.

Sedan har den plockats upp, bland andra av den ryska propagandakanalen RT (tidigare Russia Today), som Sveriges radio berättat. Kanalen har tidigare svartmålat bilden av Sverige. Nu målas bilden upp av en svensk skola som tvingar sina elever ut i strejk för klimatet – mot deras vilja.

– Min gårdag var inte rolig med alla högerextrema medier som hörde av sig. Det blir obehagligt, säger rektor Patrik Sandström på Västangårds skola.

”Inte rätt att tvinga elever manifestera på skoltid”

Anders Ågren menar att han och partiet inte kan styra vilka som snappar upp vad i sociala medier.

– Det är klart att vi inte vill befattas med Russia Today eller dylikt. Samtidigt kan vi inte påverka vad media skriver, säger Ågren.

Hans kritik mot skolan kvarstår trots att den påstådda strejken enligt skolan är en manifestation och något som rektor Patrik Sandström menar ingår i läroplanen.

– Vi är inte ute efter att peka ut den ena eller den andra skolan. Det är den principiella diskussionen vi vill få fokus på. Det är inte rätt oavsett orsak att ha manifestationer med obligatorisk närvaro under skoltid.

Hade det varit mer ok om det skett utanför skoltid?

– Ja, det är det som är den bärande delen. Hade man gjort det här på fritiden så hade vi inte haft nån kritik över huvud taget, förutsatt att det var frivilligt, säger Anders Ågren.

Skolan säger att det inte funnits nåt tvång? Varifrån kommer den uppgiften?

– Jag har själv pratat med föräldrar som uppgett det och till Nyheter i Västerbotten bekräftade rektorn tidigare att det var obligatorisk närvaro, säger Anders Ågren (M).

Enligt rektor Patrik Sandström har skolledningen inte fått in uppgifter på att elever känt sig tvingade att delta i manifestationen.

– Ingen vårdnadshavare har hört av sig än så länge. Om man som vårdnadshavare har barn som uttryckt oro för tvång, eller att de känner sig otrygga ska de i första hand kontakta klasslärarna och i andra hand rektor, säger han.

Fakta: Bakgrunden till händelsen

• Det är följande meddelande som gick ut i ett veckobrev till tre av 14 skolklasser som fått bland andra Anders Ågren (M) och Moderaterna i Umeå att reagera:

”På fredag 27/9 har Greta Thunberg uppmanat oss vuxna att strejka för klimatets skull. Det kommer vi att göra tillsammans med eleverna under sista passet. Hela skolan kommer att samlas i gropen för en manifestation ‪klockan 12.15‬, vårdnadshavare är välkomna att delta. Vi kommer under veckan att lyfta klimatfrågan och vår årskurs kommer att fokusera på att vi ska gå och cykla mer. Vi kommer att utmana både er och era barn att röra er så mycket ni kan för egen maskin.”

• Det är användandet av ordet ”strejka” i veckobrevet som folk först reagerar på och som sprids i sociala medier. Skolledningen känner först inte till att den formuleringen gått ut. Det är inte skolledningen som formulerat brevet. Det handlar inte om strejk enligt skolan.

• Så här såg brevet ut som skolledningen avsett skulle gå ut till alla klasser, men det når bara 11 av 14 klasser:

”För klimatet! Under den globala klimatveckan 20-27 september kommer vi på skolan uppmärksamma detta genom att arbeta omkring vad vi kan göra för vårt klimat. De olika årskurserna kommer att ha olika teman såsom plast, vatten, skräp etc. och fokus är att medvetandegöra oss om vad vi praktiskt kan göra för vårt klimat. Veckan avslutas med en klimatmanifestation där vi tågar från skolan på fredag 27/9 12.15 till Gropen där eleverna årskursvis kommer att dela med sig av sitt arbete. Till vår manifestation är ni som vårdnadshavare förstås också välkomna om ni har möjlighet! /Patrik sandström Rektor”

• Anders Ågren (M) menar att det inte spelar roll om det rör sig om en manifestation eller strejk. Det är principiellt fel att tvinga elever att delta i dessa under skoltid – ett brott mot grundlagen, menar han.

• Rektor Patrik Sandström menar att det handlar om en redovisning av skolarbete – han tar stöd i grundskolans läroplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.