Enligt Umeås kommunalråd Anders Ågren (M) tvingas eleverna på Västangårds skola strejka. Något som är helt felaktigt enligt rektorn på skolan. Foto: Josefine Holgersson, SVT / Skärmdump Facebook

Skolmanifestation anklagas för att vara strejk

Uppdaterad
Publicerad

Idag arrangeras en klimatmanifestation på Västangårds skola i Umeå. Men enligt Umeås kommunalråd Anders Ågren (M) tvingas eleverna strejka.
– Det är helt fel, det är ingen strejk utan en manifestation och enligt läroplanen ska vi arbeta med dessa frågor, säger skolans rektor Patrik Sandström.

På fredagen sker manifestationer för klimatet på flera håll i länet. På Västangårds skola har eleverna under hösten arbetat årskursvis med olika teman kring klimat och miljö. Fokus har legat på vad man själva kan göra. Efter lunch på fredagen visar elever från förskoleklass upp till årskurs fem upp vad de har gjort för varandra och för föräldrar.

Brev om strejk har gått ut till föräldrar

På Facebook och nyhetssidan Nyheter i Västerbotten, som ägs och drivs av Moderaterna i Västerbotten, rasar Anders Ågren mot det han beskriver som en strejk.

– Det är en skandal av stora mått! Till att börja med är det fel att strejka på sin skoltid. Men det som gör det allvarligt i detta fall är att lärare och skolledning uppenbarligen tvingar eleverna att strejka. Det är fullständigt omdömeslöst av de vuxna, säger Anders Ågren till tidningen.

Anders Ågren menar att det han reagerar på är ett brev som gått ut till cirka 55 av Västangårds 300 elever.

– Där står det att de vuxna tillsammans med eleverna på uppmaning av Greta Thunberg ska strejka för klimatet fredag den 27/9.

”Ingen strejk”

När rektorn får kännedom om brevet berättar han att han inte visste om det och att det i så fall måste vara en enskild lärare som skickat ut det till sin klass.

– Det är inte jag som har skrivit det. Den informationen är verkligen inte vad vi har kommit överens om. Jag önskar att ingen hade skrivit sådär och jag kommer absolut att ta det vidare.

Patrik Sandström menar att det här är något som ingår i läroplanen och att inga timmar har tagits bort från den.

– Det är ingen strejk utan en manifestation. Enligt läroplanen ska vi lära våra elever om klimatet och vad de själva kan göra. Vi äger faktiskt lösningen på mycket och enligt läroplanen är det vår skyldighet att lära ut det.

– Jag tycker att det är oerhört synd att man gör på detta sätt. Man tar bort lusten från det som eleverna valt att göra och jobba länge med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.