Foto: SVT.

Skolgårdar krymper när städer bygger

Publicerad

I kommuner som bygger mycket krymper eller försvinner delar av skolgårdar. Det konstaterar Boverket som låtit göra en kartläggning över skolgårdars ytor.

Sedan 1991 har kommunerna själva fått bestämma över skolgårdarnas utformning. Vad som är tillräckligt med lekyta har kunnat tolkas på olika sätt. Nu vill Boverket bli tydligare mot kommunerna för att värna barnens skolgårdar.

På Berghem i Umeå har man satt upp en paviljong som ersätter ett sjukt hus och nyligen invigt en helt ny förskola. Allt ryms på den plats som förut var barnens skolgård. Umeå kommun bekostade ny lekutrustning – något som verkar ha tagit bort blicken från det krymta utrymmet.

– Här på Berghem fungarade det bra. Att få ny lekutrustning har gjort barnen glada och de har mer att hitta på än när de bara hade en stor asfaltplan här, säger Katarina Stillesjö Vilhelmsson, rektor vid skolan.

Samsas om utrymmet

Hon berättar att det varit starka föräldrareaktioner inför förskolebygget som kom att ta en stor del av skolans innergård men ser inte att hon själv som rektor haft mycket att sätta emot när det gäller utbyggnationen.

– Vi försöker att samsas om utrymmet tillsammans med förskolan och vi får det att fungera, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer