Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Valde samhällsprogrammet för att jag ville ha bredd på vad jag kan bli” – hör hur ungdomarna tänkte inför gymnasiet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Skolverket: Fler elever måste läsa yrkesutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Fler elever måste läsa yrkesutbildningar på gymnasiet. Annars finns det risk för stor brist inom till exempel industri, vård och omsorg, menar Skolverket som vill att utbudet på gymnasiet matchas mot arbetsmarknadens behov.

Det är brist på gymnasialt yrkesutbildade personer inom flera områden på arbetsmarknaden, samtidigt som det tar tid för vissa ungdomar att få jobb efter gymnasiet.

Skolverket menar i en ny rapport att utbudet på gymnasiet måste matcha arbetsmarknaden bättre.

– Det finns en rad problem med utbudet och elevers val som det ser ut idag. Inom gymnasieskolan är det för många elever som läser högskoleförberedande program och för få som läser yrkesprogram, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Färre behöver läsa högskoleinriktat

Enligt prognosen är det risk för brist på sju utbildningsgrupper för gymnasial yrkesutbildning 2035. Störst brist är det på fordonsutbildade, vård- och omsorgsutbildade samt industritekniskt utbildade.

– Utbildningssystemet måste bättra balansera utbud, elevers val och vad arbetsmarknaden efterfrågar, säger Peter Fredriksson.

Enligt Skolverket behöver färre elever läsa högskoleförberedande utbildningar som samhällsvetenskapliga och estetiska utbildningar.

Industrisatsningarna i norr påverkar

Det finns skillnader mellan länen i landet. I Västerbotten är det många unga som redan idag läser yrkesutbildningar, men andelen måste öka – speciellt med tanke på de stora industrisatsningarna i norr.

– Det är svårt att ta med Skellefteå och industriboomen i beräkningarna. Men det kommer att finnas stort behov av arbetskraft där i framtiden, säger Anders Håkansson enhetschef på Skolverket.

I videon hör du hur några ungdomar om hur de tänkte när de valde program på gymnasiet.

Dessa utbildningar behöver fler läsa:

Prognos på arbetsmarknaden 2035:

Stor brist:

  • Fordonsutbildning
  • Industriteknisk utbildning
  • Vård- och omsorgsutbildning

Brist:

  • Naturbruksutbildning

Viss brist:

  • El-, automations-, dator- och kommunikationsteknisk utbildning

Risk för brist:

  • Byggutbildning
  • Restaurang- och livsmedelsutbildning

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.