Friåkningen ökar Foto: SVT

Skoteråkning utanför leder stör djurlivet

Publicerad

Skoterförare som avviker från lederna och väljer friåkning i terrängen stör djur och renar. Nu agerar Nationella Skoterrådet för att sprida kunskaper om hur man bör agera i naturen.
– Snöskoterförare i allmänhet vill köra på ett ansvarsfullt sätt, men många som kör utanför lederna behöver bättre kunskaper, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Tre av tio skoterförare uppger att de oftare kör utanför skoterlederna jämfört med tio år sedan, och att varannan skoterförare klassar sig själv som friåkare. Sju av tio skåteråkare menar dock att allt fler missbrukar möjligheten till frikåkning. Det visar en enkät bland 2.000 skoteråkare som gjorts av Nationella Snöskoterrådet.

– Vilda djur är mer skygga för människor än för motorfordon, därför stör du mer om du stannar för att titta och fotografera. Det bästa är oftast att passera lugnt och försiktigt utan att stanna, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Sköskoterrådet, i ett pressmeddelande.

Skoterförare tycker andra inte respekterar lagar

Efter enkätresultaten har Nationella Snöskoterrådet därför tagit fram nytt informationsmaterial för att ge skoterförare tips på hur man kan köra i naturen, men samtidigt visa hänsyn för djurlivet.

En folder har tagits fram, som kommer skickas ut bland annat till skoterhandlare och skoteruthyrare.

Vilda djur och renar störs

Som resultat av mer friåkande blir risken också större att vilda djur och renar störs av skotrarna. Det stora flertalet i enkäten ansåg att det finns en liten grupp snöskoterförare som inte respekterar lagar och regler.

Vetenskapliga studier visar att vilda djur reagerar starkare på oväntade aktiviteter i naturen än vid kontakt med människor som rör sig längs kända leder, och vilda djur reagerar ofta på motorljud långt innan skoterförarna kan se djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer