• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Här överraskas svampplockaren av en huggorm

De senaste dagarnas soliga väder har lockat ut många svamp- och bärplockare i länets skogar. Men det gäller att se upp. För Petra Nylander och hennes mamma blev svampplockningen en chockupplevelse då de inom loppet av ett par timmar hade stött på inte mindre än fyra huggormar.

Det var i måndags när Petra och hennes mamma befann sig vid Långroudden i Nordmalings kommun för att plocka så väl svamp som bär som de fick sällskap av ormarna.

– Redan innan vi kommit in i skogen såg vi den första ormen. På en stig bara två meter framför oss låg den, så vi valde att gå runt den, men bara lite längre fram var det ytterligare en orm som slank ner under några stenar när vi kom gående, säger Petra Nylander.

Ormen fräste till från blåbärsriset

Sällskapet fortsatte att gå, men de hann bara komma in i skogen innan ytterligare två ormar syntes till. Den ena låg halverst gömd i blåbärsriset medan den andra låg uppe på mossan.

– Jag är inte rädd för att bli biten i fötterna då jag har på mig stövlar när jag går i skogen, men skräcken har kommit ikapp mig i efterhand. Ormen som låg i blåbärsriset upptäckte jag först när jag böjde mig ner och sträckte fram handen för att plocka bär. Då fräste den till, säger Petra Nylander.

Inte ovanligt mycket orm

Trots att hon har plockat både bär och svamp på samma plats i flera år så är det här första gången som hon ser någon orm på platsen, vilket gör att hon undrar om det är extra mycket huggorm i år. Men det dementerar ormexperten Dan Andersson vid Norra Norrlands Herpetologiska Förening.

– Antalet huggormar i Norrland håller sig ganska konstant från år till år. I år har det nog snarare varit färre ormar än vanligt då det varit en så kall vår, säger han.

Ormmötet påverkade Petra

Petra Nylander säger att hon, trots skräckupplevelsen med ormmötet, kommer att fortsätta bege sig ut i skogen. Men upplevelsen har ändå påverkat henne.

– Jag tänker fortsätta plocka bär och svamp i skogen, men jag kommer inte att göra det med musik eller hörlurar i öronen. Tänk om jag inte hade hört hur ormen i blåbärsriset fräste till mig, då hade den kanske bitit mig i handen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer