Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Känns väldigt oroande – hör Stefan Andersson om framtiden för skulpturparken Foto: SVT/Björn Ottosson / White arkitekter

Skulpturparken på Umedalen i riskzonen när nya husbyggen planeras

Uppdaterad
Publicerad

Galleristen Stefan Andersson är oroad över att konsten kan bli lidande när Balticgruppen vill bygga nytt vid skulpturparken.
– Vissa konstverk är gjorda för platsen, de går inte att flytta på, menar han. Konstens ägare, Fort Knox, som tidigare var moderbolag till Balticgruppen, har som mål att verken ska vara kvar, men medger att konsten kan komma att påverkas.

I förra veckan beslutade byggnadsnämnden att nya detaljplaner ska tas fram för två områden vid skulpturparken på Umedalen i Umeå. Balticgruppen, i samarbete med Fastighetsbolaget Gazette, som man själva äger tillsammans med VK media, vill bland annat bygga bostäder där det i dag står skulpturer. Något som oroar galleristen Stefan Andersson, som var en av initiativtagarna.

– Man blir tvungna att ta bort några av konstverken. Vissa av dem är gjorda av konstnären för platsen, de går inte att flytta på. Björken är lika stor del av konstverket som skulpturen.

Ropa på vargen långt i förväg

Från Balticgruppens sida tycker man att frågan har fått för stora proportioner allt för fort.

– Den här frågan for som iväg på ett sätt jag inte känner igen mig i. Och det är lite som att ropa på vargen väldigt, väldigt långt i förväg. Vi på Balticgruppen är måna om skulpturparken och tycker att den tillför väldigt mycket. Vi ska naturligtvis vara lyhörda och försiktiga och förhålla oss till skulpturerna, säger Björn Johansson, exploateringschef Balticgruppen.

– Det är bra att folk hör av sig, men det är alldeles för tidigt att börja prata om detta redan nu. Planeringsärendet är flera år bort, säger Björn Johansson.

På bilden visas ett förslag som Balticgruppen ritat upp med hjälp av en arkitektbyrå. Bilden är ett tidigt utkast och det är inte säkert att detta blir det slutgiltiga resultatet. Längst upp i bild syns IKSU-spa. Foto: White arkitekter

I klippet hör du Stefan Andersson, samt konstens ägare, Fort Knox, kommentera byggplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umedalens Skulpturpark

Mer i ämnet