Skyddsåtgärder mot markföroreningar på Norrbyskär

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska tillfälliga skyddsåtgärder mot markföroreninger genomföras på det gamla sågverksområdet på Norrbyskär. En utredning som kommunen har låtit göra bekräftade nyligen att några områden på Norrbyskär söder om Umeå har förhöjda halter av miljögiftet dioxin som kommer från den tidigare sågverksamheten på ögruppen.

För att undvika hälsorisker har miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat att vidta tillfälliga skyddsåtgärder i väntan på vidare utredning. Skyddsåtgärderna ska göras av Stiftelsen Mo Ångsåg som bedriver verksamhet på området, enligt ett pressmeddelande.

Skyddsåtgärderna innebär att inga markarbeten får ske på sågverksområdet utan anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden, att skyltar med information ska sättas upp, på sågverksområdet och på Långgrundets brädgårdsområde, att nedre delen av det så kallade Lilla Norrbyskär inte får användas som lekområde för barn eller liknande om inte skyddsåtgärder sker, till exempel i form av avspärrning och ytterligare utredning ska göras av förekomsten av dioxin i det översta jordlagret i den övre delen av Lilla Norrbyskär.

Skyddsåtgärderna sker i samråd med verksamhetsutövare och fastighetsägare på ön. Utgångspunkten är att människor ska kunna vistas på Norrbyskär utan att utsättas för sådana förhöjda halter av dioxin att det riskerar hälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.