Bilden är en genrebild med andra utklädda marsvin. Foto: TT

SM med gurkätartävling och marsvinsrace

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bästa gurkätare, marsvinsrace och smågnagare utklädda till superhjältar. Det är några av tävlingsgrenarna när Svenska mästerskapen för marsvin arrangeras i Umeå i helgen.

Umeåbon Amanda Eskelind är ordförande i Svenska marsvinsföreningen och är en av dem som arrangerar SM med marsvin på Umåkers travbana i helgen.

Marsvinen ska förvandlas till superhjältar

På lördag tävlas det i den stående tävlingen Sveriges bästa gurkätare. En tävling som går ut på att marsvinet ska äta en gurkskiva på kortast möjliga tid. Under lördagen kommer det även att tävlas i maskerad, där årets tema är superhjältar. På söndag ska det dessutom tävlas i marsvinsrace och Sveriges snabbast marsvin ska utses.

– Det går ut på att man har en gurkbit fastklämd i en klädnypa och så ska man försöka locka sitt marsvin med den för att få marsvinet att springa en bana och komma först i mål, säger Amanda Eskelind och fortsätter:

– Man kanske kan tro att marsvin springer jättesnabbt, men minst hälften av marsvinen brukar bara sitta stilla och titta sig omkring.

Marsvinen tävlar i olika klasser

Det här är första gången någonsin som SM arrangeras i Norrland och alla marsvin, oavsett ras, mellan två månader och fem år är välkomna att delta.

– Man behöver inte vara renrasiga djur med stamtavla, utan alla är välkomna så länge de är pigga och har åldern inne, säger Amanda Eskelind.

I Svenska mästerskapen för marsvin tävlar man i olika klasser. Förutom de något mer ovanliga tävlingsgrenarna tävlas det även i Petclassen, där det bedöms hur välskötta och trevliga marsvinen är. Sedan finns det även en rasklass där marsvinen bedöms efter sitt utseende.

Själv så kommer Amanda Eskelind, tillsammans med hennes bonusdotter, att ställa upp med tio av deras 30 marsvin.

Mästerskapen går av stapeln på lördag klockan 10-16 och på söndag klockan 10-14 och är gratis och öppet för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.