SMHI varnar för hårt väder i Lapplandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag väntas hårda vindar och ett kraftigt snöfall dra in över Lapplandsfjällen och nu utfärdar SMHI en orange varning för både onsdag och torsdag. Samtidigt väntas risken för laviner öka successivt i området.

Enligt prognosen ska det blåsa 18 meter/sekund natten till onsdag. Under dagen väntas vinden tillta ytterligare och blåsa upp emot 24 meter/sekund. Samtidigt kommer det snöa kraftigt. Snöovädret förväntas hålla i sig ända fram till på fredag.

SMHI avråder starkt från att bege sig ut på fjällen då räddningsinsatser i fjällmiljö kommer försvåras till följd av vädret, samtidigt som sikten är kraftigt nedsatt och det finns stor risk för förfrysning.

Ökad lavinfara

Lavinfaran i Lapplandsfjällen ligger just nu på nivån ”måttligt”, men det kommer ändras.

– Vi uppdaterar lavinfaran varje dag klockan 18, men min gissning är att den kommer höjas stegvis. Är man uppe på fjällen ska man försöka komma ner nu. Man har ingenting där att göra de närmaste dagarna, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Han påminner också om att läsa lavinprognoserna när vädret väl klarnar upp igen.

– Och även om lavinfaran kanske objektivt inte bedöms lika hög kan det släppa snö i vissa sluttningar. Därför är det bra att mäta lutning när man är ute och åker offpist, sluttningar där det är 30 grader eller flackare är det generellt sett säkrare att åka, säger Mattias Tarestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.