Foto: SVT

Smitta på fyra äldreboenden i Västerbotten – ”De vårdas isolerade”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har konstaterats på fyra äldreboenden, fördelat på tre kommuner i Västerbotten. Samtliga drabbade vårdas på boendena och hålls isolerade. – Vi måste jobba på med smittspårning och provta alla med symptom, både boende och personal, säger Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare.

Vid den presskonferens som region Västerbotten höll på tisdagseftermiddagen meddelades att det nu finns 135 bekräftade fall i länet. 25 vårdas på sjukhus, varav 11 behöver intensivvård.

”Vi ser en ökning”

Västerbotten ligger fortsatt ett par veckor efter Stockholm vad gäller spridningens intensitet. Regionen antar att toppen kommer att komma i mitten/slutet av maj.

– Vi ser en ökning nu, det är ingen dramatisk ökning, mellan 5-17 fall och det hänger ihop med provtagningen, säger Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare.

Gott om vårdplatser

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa är det gott om vårdplatser i länet för tillfället, det ska inte heller vara  någon akut brist på skyddutrustning.

– Regionen har ingen brist på material och skyddsutrustning just nu. Inköpsavdelningen jobbar för full för att se till att det finns material över påsk, säger Winsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet