”Det viktiga i ett klassrum är man inte ska ha minsta symtom” – Stephan Stenmark berättar hur man ska agera för att minska risken för ökad smittspridning när skolorna startar. Foto: Anna Bergman/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Kan bli ökad smittspridning kopplat till skolstarten”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har nästan 600 fall av covid-19 bekräftats i länet och det är framför allt personer mellan 20 och 29 år som smittats. Nästa vecka drar skolan igång igen, vilket riskerar att öka smittspridningen ytterligare.

– Jag har en oro, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Precis som förra veckan är det i Umeåområdet som smittspridningen är som störst, men den sker i hela länet och har ökat även i Skellefteåområdet. Framför allt är det personer som inte är färdigvaccinerade som smittas.

Nästa vecka får gymnasieeleverna komma tillbaka till de kommunala gymnasieskolorna och veckan därpå öppnar även Umeå universitet för nya studenter.

– Jag har en oro för att det kan bli en ökad smittspridning kopplat till skolstart, fler tillbaka på jobbet och att universitetet startar upp. Det kommer ta en tid innan vi har så bra täckning att vi kan bromsa med vaccinationer i de åldergrupperna, säger Stephan Stenmark.

Fler kan behöva vård

Stephan Stenmark flaggar även för att fler kan komma att behöva sjukhusvård framöver om smittspridningen fortsätter på den nivån den är på nu eller ökar.

– Även om de flesta unga vuxna får en lindrig infektion så tror jag att vi måste ta höjd för att fler behöver sjukhusvård, tills vi har en högre vaccinationstäckning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.