– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Västerbotten. Foto: SVT

Oroväckande smittläge i Västerbotten: ”Inte läge att ha stor fest!”

Uppdaterad
Publicerad

Smittan ökade under förra veckan avsevärt jämfört med tidigare veckor i sommar. 288 personer testade positivt för covid-19 till skillnad från 52 fall veckan innan.

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande, med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

Efter den relativt låga siffran vecka 30 ökade alltså fallen avsevärt förra veckan jämfört med tidigare i sommar.

Positiva fall finns i alla åldersgrupper, men flest smittade är i åldern 20–29 år och smittan sprids huvudsakligen på kompisträffar, fester samt i samband med resor.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är inte läge att ha stor fest just nu! Respektera de regler som gäller på krogen och undvik trängsel, säger Therese Thunberg.

Mer än 90 procent av fallen är av deltavarianten, som är mycket smittsam.

– Undvik trängsel i alla sammanhang, även på restauranger, i affärer och i kollektivtrafik. Se till att hålla avstånd. Om du reser ska du göra det smittsäkert, och ha en plan för vad du ska göra om du får symtom under resan. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Uppmanar unga att vaccinera sig

Regionen menar att vaccinering det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det hjälper även till att minska smittspridningen.

– Det är jätteviktigt att även unga väljer att vaccinera sig. Se till att boka en tid och fullfölj vaccinationen. Ditt val att vaccinera dig kan rädda någons liv, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet