Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Oroväckande” – hör mer om det minskade trycket på vaccinbokningen Foto: Mikael Assmundsson/SVT, Jonas Ekströmer/TT

Lägre vaccinvilja bland unga vuxna i Västerbotten: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Viljan att vaccinera sig mot covid-19 har varit väldigt hög bland äldre i Västerbotten. I gruppen 18-29 år ser det än så länge inte lika bra ut och samtidigt ökar smittspridningen igen bland unga vuxna.

– Viljan att boka tid för vaccination sjunker lite grann i åldrarna 18-29 år. Vi ser att det inte är lika högt tryck på bokningarna i alla fall, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare på Region Västerbotten.

Smittspridningen har fått ny fart i takt med att den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset fått fäste i länet. Enligt sjukvården sprids smittan framför allt bland personer i åldern 20-29 år som ännu inte har vaccinerat sig.

Påminner om gällande restriktioner

I sociala medier påminner nu i veckan Länsstyrelsen i Västerbotten om att alla restriktioner inte tagits bort. Välbekanta mantran spaltas upp: ”Stanna hemma vid symtom”, ”Håll avstånd”, ”Undvik trängsel” och så vidare.

Nästa vecka öppnar vaccinbokningen för 16-17-åringar i länet. Ronny Lestander hoppas på hög bokningsgrad och att även de över 18 som inte hunnit boka än ska göra det – för att minska smittspridningen.

– Det är oroväckande. Vi skulle vilja ha en hög vaccinationstäckning i de här grupperna, säger Ronny Lestander.

Hör mer om detta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet