Biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg säger att smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Foto: SVT

Covid-19 ökar i länet för tredje veckan i rad

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar för tredje veckan i rad i Västerbottens län och av de som nu smittats är det deltavarianten som dominerar.

Under föregående vecka 30 testades 52 personer positivt för viruset, jämfört med 43 fall veckan innan. 1 527 prover analyserades och av dessa var 3,2 procent positiva. De flesta positiva fall finns i åldersgruppen 20–29 år och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor.

– Smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom på covid-19. Vi måste begränsa smittspridningen innan den eskalerar, säger Therese Thunberg, bitr smittskyddsläkare.

Deltavarianten dominerar

Under föregående vecka rapporterade SVT Västerbotten att smittskyddet räknade med att deltavarianten skulle dominera. Denna vecka är det konstaterat att så är fallet.

– Det var förväntat att deltavarianten skulle ta över, eftersom är den mer smittsam än de tidigare varianterna. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i butiker och i kollektivtrafik. Håll avstånd när du träffar personer utanför din närmsta krets, och träffas helst utomhus. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet