Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddläkaren om den ökande smittan Foto: SVT

67 bekräftade fall av covid senaste dygnet i Västerbotten: ”Måste skärpa oss nu”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste dygnet har 67 nya fall av covid-19 bekräftats i Västerbotten. Under hela förra veckan var antalet bekräftade fall 52.

– Vi måste skärpa oss nu och hjälpas åt att minska smittspridningen. Annars kommer det bli återgång till restriktioner i höst, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Smittspridningen sker i hela Västerbotten men framför allt i Umeåområdet, bland personer i åldern 20-29 år som inte vaccinerat sig ännu. Precis som förra veckan är det deltavarianten som dominererar.

Ökningen beror enligt Therese Thunberg på att vi börjat träffas i stora sammanhang igen.

– Det sprids på kompisträffar och släktträffar. Om en är sjuk är det stor risk att andra smittas. Man smittas även under resor, både utlandsresor och resor inom Sverige, säger hon.

Sätter ner foten

Therese Thunberg uppmanar nu folk att ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen:

– Vi måste verkligen komma ihåg att covid är här. Vi måste skärpa oss nu och hjälpas åt att minska smittspridningen. Annars kommer det bli återgång till restriktioner i höst.

Hon råder även fler att testa sig för covid-19. Förra veckan provtog sig 1 500 personer hos Region Västerbotten, vilket kan jämföras med i maj när omkring 11 000 provtog sig varje vecka.

– Testa dig om du har symtom och gör det med våra gratis PCR-tester. Vi märker att en del använder antigentester och då kan man missa att fånga upp personer man varit i nära kontakt med, säger Therese Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer