Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är det viktigaste när det kommer till RS-viruset. Hör smittskyddsläkaren berätta i klippet ovan. Foto: Isabell Höjman/TT

Smittspridning av luftvägsinfektioner ökar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridning av luftvägsinfektioner, som influensan, covid-19 och RS-viruset, ökar snabbt i Västerbottens län.

– För influensa har vi högst andel smittade i hela landet och fallen fortsätter att öka, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare på region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Boende i södra Lappland kan behöva desinficera händerna extra mycket framöver. Just nu ökar smittspridningen av influensan och covid-19 som mest i denna del av länet. Utöver södra Lappland ökar smittspridningen av influensan framför allt i Umeåområdet, och i Skellefteåområdet ökar främst spridningen av covid-19.

– Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination mot influensa och covid-19 tar de doser som erbjuds, om man inte redan har tagit dem, säger biträdande smittskyddsläkaren.

Under jul-och nyårshelgerna är möjligheten att vaccinera sig begränsad. Både hälsocentralerna och vaccinationsmottagningarna i Umeå och Skellefteå drar ner på sin verksamhet.

RS-viruset då? Hör smittskyddsläkaren Maria Marklund ge en nulägesbild i klippet ovan.

Hur mycket har smittspridningen ökat?

Influensa: Under föregående vecka konstaterades 101 fall av influensa i länet, jämfört med 53 fall veckan innan.

Covid-19: Förra veckan bekräftades 304 fall, att jämföra med 265 fall veckan innan.

RS-virus: Antalet fall av RS-virus ökar från 5 fall vecka 48 till 14 fall vecka 49.

Källa: region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.