Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man ett sjukt barn – håll alla barnen hemma” – Hör Deborah Frithiofs uppmaning till föräldrar. Foto: SVT, Nader Sedehi/TT, Christine Olsson

Många barn sjuka i infektionssjukdomar på NUS: ”Mycket covid hos de små”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är många barn sjuka i olika infektionssjukdomar – bland annat covid. Även små barn insjuknar och flera behöver sjukhusvård. Nu vädjar barnöverläkaren föräldrar att hålla friska syskon hemma – och att undvika att träffa förkylda släktingar.

– Det är som att allt har glömts bort efter pandemin. Men det skulle man göra redan innan covid, säger Deborah Frithiof, överläkare barnmedicin på Norrlands universitetssjukhus.

I helgen märkte barnavdelningarna på Norrlands universitetssjukhus av ett ökat inflöde av sjuka barn. Just nu härjar många infektionssjukdomar, bland annat covid-19. Även små barn blir sjuka av covid nu och flera behöver sjukhusvård.

– Det är rätt mycket covid hos de små, det drabbar även de mindre barnen. De får mycket slem och problem på grund av det, säger överläkaren Deborah Frithiof.

Rutinerna måste skärpas

Nu vill hon att föräldrar ska skärpa rutinerna vid sjukdom igen.

– Man ska vara aktsam med att låta småbarn träffa förkylda vuxna och släktingar.

Har folk glömt bort allt efter pandemin?

– Ja, vi har tappat det jättefort. Men man ska minnas att så var det även innan pandemin kom. Nu är det som att folk hostar utan att tänka sig för, säger hon.

”Har man ett sjukt barn – håll alla barnen hemma” – Hör Deborah Frithiofs uppmaning till föräldrar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.