Bäst skydd hade alltså de som både genomgått infektion och tagit vaccin, även om återinsjuknande i båda grupperna var sällsynt. Foto: TT, Jessica Gow

Ny studie vid Umeå universitet: Vaccin ger extra skydd även efter infektion av covid-19

Publicerad

Personer som redan insjuknat i covid-19 får ytterligare stärkt skydd vid vaccinering. Det visar en ny studie från Umeå Universitet.

– Det allra starkaste skydd man kan få är en kombination av genomgången infektion och vaccination, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Forskarna har analyserat data från alla svenskar från pandemins start till oktober ifjol, det vill säga innan omikron-varianten kom till Sverige.

Studien visar att ovaccinerade som genomgått en infektion hade markant lägre risk att insjukna en andra gång. Risken för en ny infektion hos dessa personer var 95 procent lägre i upp till 20 månader jämfört med personer som både var ovaccinerade och som inte genomgått en tidigare infektion.

Coronaviruset i Västerbotten

Bäst skydd efter både vaccin och infektion

Bland de personer som både haft infektion och fått en eller två vaccindoser var risken att återinsjukna med behov av sjukhusvård ytterligare 94 respektive 90 procent lägre, än för ovaccinerade som bara genomgått infektion.

Bäst skydd hade alltså de som både genomgått infektion och tagit vaccin, även om återinsjuknande i båda grupperna var sällsynt.

– Genomgången infektion i sig är kopplat till en låg risk att bli sjuk en andra gång men det innebär såklart inte att det är smart att utsätta sig för smitta, med tanke på den ökade risken för komplikationer och död som infektionen innebär. Vaccination är alltså att föredra. Oavsett om man haft covid-19 eller inte är det klokt att ta de doser som erbjuds, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och medförfattare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet