• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stolarna ekar tomma på vaccinmottagningen i Umeå. Hör chefsassistenten Sara Berglund i klippet ovan. Foto: SVT

Färre vaccinerar sig – lugnt på vaccinmottagningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det är strax under 200 personer som vaccinerar per dag på vaccinmottagningen i Umeå. Det är en nedgång med 80 procent jämfört med två månader sedan.

– Trycket är lågt, det har minskat väldigt kraftigt den senaste tiden, säger Sara Berglund, chefsassistent på vaccinmottagningen i Umeå.

I januari var det drygt 1 200 personer om dagen som tog sin spruta – idag är det bara 200 personer.

Släppta restriktioner och fler som nyss haft covid-19 kan vara några av anledningarna till att fler väljer att avstå vaccinet.

– Det känns jättetråkigt. Men jag hoppas verkligen att man tänker om och inser hur viktigt det är att ta alla rekommenderade doser, säger Sara Berglund.

Nationell vaccinationsvecka

Under vecka 11 hålls en nationell vaccinationsvecka för att fler länsbor ska vaccinera sig. Då finns det möjlighet att gå på drop in-tider på de allra flesta hälsocentraler någon gång under veckan.

Bolidens hälsocentral kommer ha drop in-vaccination på parkeringen utanför Ica 17 mars mellan 16.00 och 19.00.

Mottagningen i Umeå håller öppet till sista april. Därefter minskar kapaciteten för vaccination i både Umeå och Skellefteå när hälsocentralerna tar över.

– Passa på att vaccinera er nu när det finns drop in och bokningsbara tider. Längre fram i vår blir det svårare att få en tid, säger Ronny Lestander.

Kolla vaccinbeviset om du ska resa

Sara Berglund påpekar att det kan vara värt att kolla upp vilka rekommendationer som gäller för utlandsresor. Vissa länder ställer krav på hur många doser som tagits och hur gammal den senaste dosen får vara.

– Vissa länder säger att den senaste dosen ska vara tagen inom 180 eller 270 dagar. Det kan vara en idé att kolla sitt vaccinbevis och se om jag får resa i sommar eller om en till dos behövs, säger hon.

67 procent har tagit tredje dos

Enligt Nationella vaccinationsregistrets statistik för vecka nio hade 67,3 procent av Västerbottens befolkning över 18 år fått en tredje dos vaccin. 91 procent av länets invånare över 18 år har tagit sin andra dos. Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.