Smöret snart slut

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier har drabbats av fettbrist. Det innebär att det norrländska smöret försvinner från hyllorna ända fram till februari nästa år. Och det finns oro för att smörbristen kommer att drabba hela landet.

Än så länge finns det norrländskt smör i butikerna, men det är bara en tidsfråga innan det tar slut där och i nästan hela Norrland, eftersom mejeriet ställer in leveranserna från och med nästa vecka.

– Det är jättetråkigt det är klart att det är, för man vill ju köpa närproducerat absolut, och smör är ju det bästa som finns, kommenterar till exempel Christina Wiklund

– Ja det är ju synd men vad gör man. Jag vet inte. Vad ska vi ta istället, frågar sig kunden Maj-Britt Pettersson.

Inte förvånad

Coop Konsums chef är däremot inte så förvånad.

– Vi har anat det eftersom vi haft stora leveransproblem av fil redan under sommaren. Vi försöker reparera skadan åt kunden genom att hitta alternativ men det kommer att bli ett problem, säger Dennis Johansson och fortsätter:

– Vi minns ju fjolåret med fasa, smörbristen var ett jättestort problem.

Kunderna köper för mycket

Norrmejeriers förklaringar är flera. Konsumenterna köper mer och mer feta produkter, som mejeriet kallar naturliga produkter.

– Vi har till exempel sedan några år tillbaka tagit bort alla lightprodukter ur vårt sortiment, berättar vd Bo Rasmussen.

Prioriterar grädde

Så trots att norrlandskossorna mjölkat mer senaste året så räcker mängden inte till, och mejeriet väljer nu att prioritera till exempel grädde och creme fraiche ända fram till februari nästa år. Det finns en förklaring till också. Under hösten är kossornas mjölk av naturliga skäl inte lika fet, samtidigt som konsumenterna vill ha mer fett just under hösten.

– Vi måste titta på hur vi hanterar fettbristen till nästa höst för det har vi inte någon riktig plan på ännu, säger Bo Rasmussen.

Kan bli smörbrist i hela landet

Mejerijätten Arla gör i dagsläget bedömningen att företaget kan undvika smörbrist under hösten, men konstaterar samtidigt att marginalerna är små, och att det blivit konkurrens om mjölkfettet. Arla framhåller också att det inte går att blanda in utländsk råvara hursomhelst heller.

Men i Burträsk tror butikschefen att även Arla kommer att få problem med leveranserna framöver.

– Och jag tror faktiskt att mejerier på sikt kommer att tvingas att ta dansk och tysk mjölk för att kunna täcka de behov som finns, menar Dennis Johansson.

Hamstrar

En del av hans kunder har redan börjat hamstra.

– Jag köper några paket nu då så jag har....ja jag använder ju väldigt mycket smör, konstaterar Maj-Britt Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.