Snart är kassan tömd

Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt mer trängt för gruvbolaget Lappland Goldminers. Med nuvarande utvecklingen kommer bolagets kassa att vara helt tom inom kort.

Det första kvartalet slutade med en kraftig förlust på nära 19 miljoner kronor. Till detta bidrog problemen med produktionsstörningar vid gruvan i Pahtavaara. Brytningen av ny malm i gruvan har stoppats och företaget har inlett en rekonstruktion av verksamheten.

Pengarna tar slut

Samtidigt visar det delårsbokslut som offentliggjordes idag att bolagets pengar håller på att ta slut. Det finns cirka 13 miljoner i outnyttjade krediter och 17 miljoner i kundfordringar som, enligt företaget, går att sälja med kort varsel. Det innebär att det med en fortsättning av nuvarande trender handlar om månader innan pengarna i bolaget är helt förbrukade. Dessutom närmar sig årsskiftet när ett konvertibellån på 119,2 miljoner kronor förfaller. Detta gör sammantaget att företagets finansiella ställning är ytterst pressad.

Lappland goldminers

Projektet fortsätter

Av delårsbokslutet framgår också att siktet är intställt på en återstart av gruvverksamheten i Pahtavaara i augusti och att försöken att sälja den planerade guldgruvan i Fäboliden eller hitta en samarbetspartner för projektet fortsätter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lappland goldminers

Mer i ämnet