Foto: SVT/ Janerik Henriksson/TT

Snöovädret ställde till det för skolor i Skellefteå

Publicerad

Snö i ventilationsaggregaten gjorde att man igår tvingades stänga Balderskolan och göra lokalrockad på Norrhammarskolan. Idag har fastighetsavdelningen i Skellefteå fått fortsätta med att försöka återställa ordningen efter senaste dagarnas oväder.

– Det blir en del handskottning, och så måste vi kontrollera snölasterna på tak, säger fastighetschef Fredrik Nilsson.

Ett tak som är särskilt utsatt är bollhallen på Norrvalla som tidigare har rasat.

– Jo där är det knepigt. Vi har siktpinnar men beroende på hur det har blåst och hur snön lägger sig kan det vara svårt att se så då måste vi upp och kontrollera, kommenterar fastighetschefen.

”Corona ställer krav på ventilationen”

Det är just det här med vinden som ställde till det på till exempel Balderskolan också. Snön kom in i ventilationsaggregaten och luftfiltren frös. Det är inte första gången det händer.

– Skillnaden nu är ju situationen med corona som ställer krav på välfungerande ventilation, så skolan fick utrymmas, berättar Fredrik Nilsson.

Många vid Balderskolan studerar på distans och idag fungerade ventilationen återigen som vanligt.

Flyttade elever

När det gäller Norrhammarskolan så blev det ventilationsproblem i halva skolan.

– Men eftersom vi börjat med distansundervisning och bara hade ungefär hälften av eleverna på plats samtidigt så kunde vi lösa det genom att helt enkelt flytta om eleverna i lokalerna, berättar rektor Göran Lundmark.

Årskurs sju och åtta var på skolan under förmiddagen och årskurs nio under eftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer