”Vi är eniga i att det här är ett nytt läge och att Finlands avgörande är centralt i frågan”, säger riksdagsledamoten Isak From som är ordförande i distriktet. Foto: SVT

Socialdemokraterna i Västerbotten: Ja till Nato om Finland går med

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Västerbotten tycker att Sverige ska gå med i Nato om Finland gör det. Detta säger riksdagsledamoten Isak From som är ordförande i distriktet.

– Det blir svårt för Sverige att vara kvar ensam i norden om Finland väljer att gå med, säger han.

Distriktet hade till på torsdag på sig att lämna sin syn på medlemskap i Nato till partistyrelsen. Nu har man enats i frågan.

– Det var ingen som aviserade att man var emot i distriksstyrelsen. Vi var eniga i att det här är ett nytt läge och att Finlands avgörande är centralt i frågan. Det var ingen som aviserade att man var emot. Däremot finns det enskilda medlemmar i partiet som vill att man ska säga nej, säger Isak From (S).

Distriktet har skickat med frågor till partistyrelsen som man vill ha svar på.

– Det handlar bland annat om kärnvapenfrågan och Sveriges åtagande och roll i Nato, samt om vår självförsörjningsgrad, säger Isak From.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Finlands Natobesked: ”Var väntat”. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet