I klippet ovan kan du höra enhetschefen på Socialstyrelsen om vad bättre inrapportering kan leda till. Foto: TT, Hasse Holmberg

Ska bli obligatoriskt att rapportera alla förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har riktat kritik mot regionerna då det inte rapporterats in förlossningsbristningar av den mildare graden. Men nu vill man börja med elektronisk inrapportering av alla bristningar – som dessutom ska vara obligatorisk.

I höstas riktade Socialstyrelsen kritik mot regionerna då det fanns en underrapportering av förlossningsbristningar av grad 1 och 2. Vilket gjort att Socialstyrelsen inte har någon tillförlitlig statistik på hur många kvinnor som drabbas av mindre bristningar. Nu vill man ändra insamlingssättet och gå från pappersjournaler till elektronisk inrapportering.

– Det finns stora möjligheter att vården kommer stärkas. När det blir obligatoriskt med inrapportering av alla bristningar så kommer vi få andra möjligheter att trycka på regionerna att skicka datan till oss, säger Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen.

Förlossningsskador

”Kommer förbättra forskningen”

Uppdateringen kommer innebära en modernisering av mödrahälsovården och förlossningsvården och bidra till att förbättra forskningen inom området. Nu håller Socialstyrelsen på att skriva de nya föreskrifterna som beräknas vara klara under 2019, sedan ger man regionerna ett års omställning. Målet är att de nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2021.

Finns det en risk att ni backar om förslaget?

– När det gäller vad vi kommer samla in så ser jag inget i dag som gör att vi kommer backa. Däremot kan vi behöva göra tekniska justeringar för att det ska fungera så bra som möjligt för vården att rapportera till oss, säger Lars Grönvik.

I klippet ovan förklarar Lars Grönvik vad bättre inrapportering skulle leda till.

Kort om medicinska födelseregistret

  • Medicinska födelseregistret (MFR) har funnits sedan 1973.
  • En viktig källa till forskning och statistik om graviditet, förlossningar och nyfödda barn.
  • Genom åren har förlossnings- och mödrahälsovården utvecklats, men innehållet i MFR har inte uppdaterats på länge. Därför har Socialstyrelsen gjort en översyn av innehållet under 2018.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet