Enligt Gudrun Nordborg (V), politiker i individ- och familjenämnden, har den första bedömningen kommit fram till att inga barn råkat illa ut till följd av anmälningarna som lagts på hög. Foto: SVT

Socialtjänsten har utökat personalstyrkan för att komma ikapp

Uppdaterad
Publicerad

De 60 ärenden om misstänkt våld mot barn som blev liggande utan att utredas på socialtjänsten i Umeå har enligt personalens första bedömning inte riskerat barnens hälsa.

Under måndagen kunde SVT berätta att socialtjänsten inom Umeå kommun anmält sig själv till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eftersom flera anmälningar om barn som utsatts för våld lagts på hög.

Gudrun Nordborg (V) sitter som politiker i individ- och familjenämnden i Umeå kommun och enligt uppgifter som hon fått från ansvariga på socialtjänsten visar en första riskbedömning att inga barn råkat illa ut under tiden som ärendena låg ofördelade.

– Sedan är det bara att hoppas att den bedömningen är riktig och att det inte kommer fram något ytterligare, säger Nordborg till SVT Nyheter.

Socialtjänsten skriver i sin lex Maria-anmälan att orsaken till missförhållandena berodde på personalbrist som nu är åtgärdad och att alla aktuella ärenden nu har handläggare.

Överanställt för att komma ikapp

Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden säger att man nu överanställt personal för att alla ärenden ska färdigutredas och att han välkomnar att problemen utreds ordentligt.

Personalen är själva nyckelfrågan, instämmer Gudrun Nordborg.

– Det gäller att det finns personal för annars kan vi ha hur mycket vackra ord som helst, finns det ingen som verkställer går inte det här pusslet ihop, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.