Söker nytt till de som flytt

Uppdaterad
Publicerad

I Storumans kommun är det i dagsläget bostadsbrist. Detta innebär bland annat att de flyktingar som kommer dit har svårt att få någonstans att bo. Kommunen genomför därför ett projekt där man kartlägger alla hus som står tomma i kommunen.

– Vi såg möjligheten att söka projektpengar via länsstyrelsen och fick beviljade medel där för att inventera hur bostadssituationen ser ut, med tanke på den flyktingström som specifikt var 2015. Hur skulle vi kunna utöka vårt mottagandetal? säger Kaarina Åström, integrationschef Storumans kommun.

Kommunen har i dagsläget varit i kontakt med ägarna till knappt 300 tomma hus, varav ett 20-tal nu ligger på kommunens hemsida redo att hyras ut eller säljas.

– Inventeringen har gjorts i samarbete med byarna för att se hur vi ska jobba för att få byarna att leva vidare och att de inte bara blir sommar- eller semesterbostäder, säger Kaarina Åström.

– Men vi är inga mäklare måste jag förtydliga.

”Vi vill minska centraliseringstänket”

Kommunen har en projektanställd som har haft informationsmöten med representanter från byarna. Man har även åkt runt och besökt byarna rent fysiskt och skickat brev efter att ha gått igenom de olika registren i kommunen för att se vilka som för mantalsskrivna på vissa bostäder.

– Vi har byar där i princip en tredjedel av byabeståndet inte har någon fast boende, säger Kaarina Åström.

– Vi vill minska centraliseringstänket, att våra nyanlända också ska se möjligheterna och fördelarna med att bo ute i en by.

Kaarina Åström lovordar Storumanbornas engagemang i flyktingmottagandet.

– Jag kan inte annat än att skryta om Storumanborna. De har varit fantastiska när det gäller att ställa upp oss med utrustning och kläder till exempel, säger hon.

Framtiden är oviss

Utanför en lokal matbutik får Storumanborna chansen att tycka till om initiativet.

– Det blir väl bra att de får någonstans att bo istället för att sitta ute på gatan och tigga, säger Albin Persson som stannar till tillsammans med kompisarna Love Stenman och Petter Karlsson.

– Det blir mer närheten till skola (som får betydelse). Man kan inte bo kanske i Pauträsk som flykting från början. Man måste ju bo här på orten, säger Robert Lundberg.

”Vi har ingenting ledigt”

Tanken är att även företag och privatpersoner ska kunna hyra de tomma husen. Ett hus har redan hunnit hyras ut till ett företag på orten. I Storuman är boendesituationen för flyktingarna just nu under kontroll, men framtiden är oviss.

– Idag, 2016 har vi ordnat med allt, ja. Vi har naturligtvis varit tvungna att ha provisoriska boenden lite tillfälligt. Men 2017 kommer vi att få problem. Helt klart, säger Kaarina Åström.

Varför kommer ni att få problem nästa år?

– Ja, nu är det fullt. Vi har ingenting ledigt. Det finns absolut ingenting ledigt någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.