Foto: SVT

Som en dejtingapp – fast för barn

Uppdaterad
Publicerad

”Som Tinder, fast för barn”. Så pratas det om den nya appen Yellow där användarna bedömer varandras utseende genom att ”swipa” bilder åt höger och vänster. Appen är just nu mycket populär och den har även nått barnen i länet.

Den nya appen Yellow toppar just nu listor över de mest nedladdade gratisapparna, och alla barn i klass 6B på Grisbacka skolan i Umeå har hört talas om den.

– Jag såg några kompisar hålla på med den och tyckte den såg kul ut, säger eleven Frida Wendén.

– Man gör det nog inte för att hitta killar eller tjejer, utan mest för att det är ganska kul att hålla på med, säger Filip Norman.

Liknar en dejtingapp

I somras satte dejtingappen Tinder en åldersgräns på 18 år, men nu har alltså den nya appen Yellow gjort entré. Den har ett liknande koncept där personen som startar ett konto får upp bilder på andra användare i närheten och i sin åldersgrupp. Du swipar höger om du gillar personen du ser, eller vänster om du inte gillar. Gillar två personer varandras bilder erbjuds man att bli vän på sociala medietjänsten Snapchat.

Gäller att hantera det rätt

Antimobbningorganisationen Friends är medvetna om appen. De anser att det är bättre att titta på personers inre egenskaper än att bedöma någon på utseendet, men menar att hur barnen mår på nätet mer är upp till föräldrarna än en app.

– Jag brukar tänka i termer av trösklar, säger utvecklingsledare Olle Cox på Friends och fortsätter:

– Att berätta om kränkningar på nätet för föräldrarna är i sig en tröskel. Om barnet dessutom måste förklara vad Yellow, Snapchat eller Instagram är så kommer inte den tröskeln bli lägre. Vuxna behöver skaffa kunskap och bli bättre på att ställa frågor om ungas liv på nätet.

Däremot menar Olle Cox att det inte får bli något som går över i något som liknas vid övervakning.

– Vi ska inte övervaka våra barn på nätet, lika lite som vi står bakom hörnet och smyger när de är nere i centrum. Det handlar snarare om att ge dom redskap för att hantera det som händer på nätet, eller i centrum, eller på träningen, eller vad det nu må vara.

”Tjejer letar efter snygga killar”

Än så länge i klass 6B på Grisbackaskolan verkar inte just den här appen ha lett till några problem.

– Det är mest tjejer som letar efter snygga killar. Men inte för att bli ihop med dem, bara för att ha någon crush, säger Frida Wendén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.