Snö har fallit på flera ställen i länet. Många har bytt till sommardäck och trafikpolis Johan Löfstedt menar att det handlar mycket om eget ansvar. Foto: Erik Johansen/TT, SVT

Sommardäck och snabbt väderomslag: Det här gäller

Publicerad

Efter vårvärmen har vädret hastigt blivit kallare och snö har fallit på flera ställen i länet. I och med att många har bytt till sommardäck finns en ökad risk för olyckor. Ska vinterdäcken på igen? Enligt trafikpolis Johan Löfstedt handlar det mycket om eget ansvar.

– Har man sommardäck och vet att det ska komma snö kanske man ska låta bilen stå eller byta till vinterdäck.

En däckfirma i Lycksele vittnar om att cirka 80 procent av deras kunder bytt till sommardäck. Men i och med den hastiga väderväxlingen märks en tydlig skillnad på företaget. Enstaka kunder har avbokat sin tid för däckbyte eller valt att byta tillbaka till vinterdäck samtidigt som flera har uteblivit från sina bokade tider.

– Telefonen har gått glödhet när det varit varmt men nu är det jättelugnt, säger Torbjörn Olofsson som jobbar på däckfirman.

Polisen: Större risk för olyckor

Enligt Trafikpolis Johan Löfstedt har de flesta bytt till sommardäck och menar att det finns en större risk för olyckor om det blir vinterväglag igen, men det handlar mycket om eget ansvar.

– Har man sommardäck och vet att det ska komma snö kanske man ska låta bilen stå eller byta tillbaka till vinterdäck.

”Vi har förståelse några veckor till”

Han menar också att det är upp till var och en om man valt att byta till vinterdäck eller inte. Är vinterdäcken fortfarande på har polisen överseende med det.

– Kör man bil tidiga morgnar eller där det råder vinterväglag förstår vi det. Så länge man kan motivera varför man har vinterdäck har vi förståelse i några veckor till, säger Johan Löfstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.