En sopbil har orsakat en politisk kris i Åsele. Det handlar om vem som skall hämta soporna – kommunen eller något privat företag. Foto: SVT.

Sopbil orsakar politisk kris i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

En sopbil orsakar en politisk kris i Åsele. Det handlar om vem som ska hämta soporna – kommunen eller något privat företag. Det blev kommunen själv.

– Vi känner oss lurade, säger Ullla Hellman i Liberalerna.

Hon är enda liberalen i fullmäktige och hoppar nu av majoritetsstyret och blir vågmästare i stället.

– Jag kan aldrig förlåta Åselepartiet för hur de agerat, säger Ulla Hellman.

LÄS ÄVEN: Väljarna i Åsele känner sig övergivna

Står mest på verkstaden

Sopbilen är en följetong i Åsele. Den är 15 år gammal och står mest på verkstaden. Först skulle sophämtningen ut på entrepenad. Fem anbud togs in, ett godkändes. Men sedan ändrade sig Åselepartiet och stödde socialdemokraterna och vänsterns förslag om sophämtning i egen regi.

Åsele styrdes sedan valet av Åselepartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Men nu är alltså bara Åselepartiet och Centern kvar i den styrande alliansen. För motståndet står Socialdemokraterna och Vänstern.

– Det brukar bli så här i små kommuner. Det är svårt att se helheten för många, säger Peter Lindström,  socialdemokraternas ledare i Åsele.

”Folk tror nog att vi inte är kloka”

Linnea Lindberg, kommunalråd för Åselepartiet, tycker att det är tråkigt att liberalerna hoppar av.

– Foilk i andra kommuner måste tycka att vi inte är riktigt kloka som strider om en sopbil, men så är det tyvärr. Min förhoppning är att vi ska kunna komma överens för Åseles skull, säger Linnea Lindberg.

Hur kan det komma sig att ni bråkar om en sopbil?

– Det är ju ett arbetstillfälle, säger Ulla Hellman (L).

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln angavs att partiet Opinion är med och styr Åsele, det stämmer inte. Opinion har fem mandat i kommunfullmäktige och har sedan valet varit vågmästare i kommunen.  Opinions partibeskrivning är att partiet är helt politiskt oberoende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer