Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Sorsele kommun jobbat för att förhindra smittspridning av covid-19. Foto: SVT

Sorsele kommun har noll dödsfall med covid-19 – ensam i landet med supersiffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Här är succésiffrorna som sticker ut. Sorsele kommun har noll dödsfall med covid-19 – som enda kommun i landet.

– Det har gått jädrigt bra. Noll avlidna är ju fint och fint för personalen som slitit hårt, säger Linda Björn Lindberg, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Sorsele.

Sorsele kommun har inget registrerat dödsfall kopplat till covid-19, hittills, enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen, något som Folkbladet var först med att berätta. Näst bäst är Storfors kommun med fyra dödsfall med covid-19.

– Det handlar om en kombination av låg smittspridning i samhället, men också att vi haft tur och inte fått in det på äldreboenden, säger Linda Björn Lindberg.

”Handlar lite om en slump”

I Sorsele finns tre äldreboende och ett kortidsboende. Det första covidfallet på äldreboende konstaterades i höstas. Linda Björn Lindberg tror att snabba beslut har bidragit till att man kunnat hålla smittan borta från boendena.

– Vi har haft en bra dialog, från beslutsfattare till de som jobbar på golvet. Det har gått snabbt att implementera beslut.

Fler kommuner i Västerbottens inland finns med på tio-topp-listan, men det finns andra som drabbats väldigt hårt. Storuman drabbades hårt i början av pandemin när man fick in smittan på ett äldreboende och flera äldre dog.

– De flesta dödsfallen kom i början av pandemin. Det handlar lite om slump i kombination med att man varit bra på att mota smittan. Men får man mycket covid på byn har man också högre dödstal, säger Anders Johansson, medicinsk chef hos vårdhygien i Västerbotten.

”Ingen har behövt gå bort själv”

– Det är fantastiskt att vi inte haft äldre som blivit sjuka och att ingen har behövt gå bort själv, som många andra har gått igenom. Men de äldre har ändå haft det tufft när de förlorade det sociala med anhöriga, säger Björn Lindberg.

Sorsele kommun höll kvar restriktioner kring antal besökare på boenden längre än övriga landet, även maxantal för gruppsammankomster.

– Vi jobbar än idag med munskydd vid vårdnära arbete och det är full skyddsutrustning om det uppmärksammas smitta hos oss. Vi har också en väldigt bra vaccinationstäckning bland personal och brukare, säger hon.

Sorsele: 0

Storfors: 4

Norsjö: 4

Ydre: 5

Hylte: 5

Grästorp: 5

Gullspång: 5

Bjurholm: 5

Robertsfors: 5

Åsele: 5

Källa: Socialstyrelsen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet