Spädbarn omhändertogs inte på NUS: Utsattes för risker av föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn som föddes förtidigt utsattes för risker av sina föräldrar på sjukhuset. Bland annat har pappan varit påverkad och aggressiv. Men trots det omhändertogs barnet inte.  Kommunen har nu lex Sarah-anmält händelsen.

Det var i maj förra året som barnet föddes på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Personalen på förlossningen larmade socialtjänsten eftersom pappan upplevdes nakotikapåverkad på sjukhuset.

Enligt anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, fanns det stora brister i föräldrarnas omsorgsförmåga av barnet som föddes för tidigt.

Familjen var inskriven på sjukhuset i en månad, men trots att det fanns vårdpersonal i närheten utsattes barnet för risker. Bland annat när en förälder uppträdde påverkat och aggressivt i närheten av barnet. En incident som enligt anmälan ”kunde slutat illa”.

Kommunen ska nu skapa och uppdatera sina rutiner för hur de jobbar med ofödda barn till föräldrar med olika problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.