Umeåbon har dömts för flera grova brott tidigare. Foto: TT/Polisen.

Grovt kriminell misstänks för rekordstora knarkbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Tre män greps i en polisinsats i Umeå. Polisen gjorde ett rekordstort beslag av hasch – 40 kilo. En av männen är hemmahörande i Umeå och har en tung kriminell bakgrund.

I tisdags använde polisen spikmattor vid en insats på E4 mellan Söderslätt och Stöcksjö utanför Umeå. Igår berättade polisen att tre män greps i insatsen och att 40 kilo hasch beslagtogs. Det är det största beslaget någonsin i norra Sverige.

– Gripandet gick lugnt till, vi hade placerat ut spikmattor men det var bara i förebyggande syfte. De behövde aldrig användas, säger Olle Andersson, chef på grova brott i Umeå.

En av de tre männen är bosatt i Umeå. Han är 27 år gammal men har redan dömts för flera grova brott och har flera fängelsestraff bakom sig. Han har bland annat dömts för grova misshandlar, övergrepp i rättssak, flera narkotikabrott och trafikbrott.

Grova brott som 16-åring

Redan som 16-åring dömdes han för grov misshandel till 110 timmars ungdomstjänst. Sedan har den kriminella banan fortsatt. 2008 dömdes han för bland annat grov misshandel, misshandel och utpressning till fängelse i två år och tre månader. 2012 dömdes han återigen till fängelse för övergrepp i rättssak och dopningsbrott.

– Det här är inget man bara halkar över eller springer på. Man är ganska långt upp i den kriminella världen och i hierarkin. Man måste ha goda kontakter i den kriminella miljön, säger Olle Andersson, chef på grova brott.

Nu misstänks han alltså för grovt narkotikabrott, efter att ha gripits i den bil som transporterade 40 kilo hasch.

– Det är här tillslaget är speciellt, den här mängden narkotika är ovanlig, säger Andersson.

Knarket skulle spridas i Norrland

Den största delen av narkotikan som kommer till Norrland kommer ifrån Stockholm, Göteborg eller Malmö. Den stora mängden hasch gör att polisen misstänker att narkotikan inte bara var tänkt till försäljning i Umeå.

– Att narkotikan var ämnad för Norrbotten är jag relativt säker på, säger Olle Andersson till NSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.