Genrebild. Nästa år ska mottagningen i Umeå öppnas. Foto: TT

Sprututbyte införs i länet

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattade landstingspolitikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att införa sprututbyte i länet. En hälsomottagning kommer att starta i Umeå där de som injicerar narkotika kan få rena sprutor.

Moderaterna som drivit en annan linje röstade emot förslaget då man anser att skattepengar ska använda på annat sätt.

Under nästa år ska mottagningen i Umeå öppnas och sen ska man se över behoven av liknande mottagningar i Skellefteå och Lycksele.

Ska förebygga spridning av blodsmitta

Målet med sprututbytesverksamhet är att förebygga spridning av blodsmitta som hiv, hepatiter och andra blodburna infektioner bland personer som injicerar droger. Sprututbytesverksamheterna arbetar även med att motivera de som deltar i programmet att bryta sitt missbruk och att ta emot vård och behandling.

– Det här kommer med all säkerhet välkomnas vid infektionsmottagningen, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Lundström (S).

LÄS MER: Sprututbyten – så ser det ut i ditt landsting

Fram till i början av året var det möjligt för kommuner att säga nej till införandet av sprututbyte men efter ett riksdagsbeslut är det landstinget och inte kommunen som bestämmer om detta.

– Får man tro de siffror som socialstyrelsen redovisar rör det sig om över 200 personer som eventuellt gagnas av att det nu kommer erbjudas rena sprutor, säger Jonas Karlberg (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.