Visa alla (2)

Ställ dina frågor om EU och valet – statsvetaren svarar

Publicerad

Det är bara tre dagar kvar till EU-valet. Statsvetaren Magnus Blomgren, som har stenkoll på EU och valet, svarade på era frågor.
Läs chatten här nedanför.

SVT rapporterade · Ställ dina frågor om EU-valet - statsvetaren svarar

Jätteroligt att så många vill ställa frågor om EU och valet. Tack så mycket till alla som skickat in frågor! Nu avslutar vi chatten med statsvetare Magnus Blomgren.
07.37
I eftermiddag chattar statsvetaren Magnus Blomgren. Ställ din fråga redan nu och få svar efter klockan 14!
14.04
Hej
Jag är intresserad av komplementär medicin och skulle vilja veta hur företrädare för olika riksdagspartier röstat i eu-parlamentet i frågor som berör det ämnet.
@GunnelKarlén - Hej Gunnel. Tyvärr har jag inte så god koll på komplementär medicin, så på så här kort tid är det svårt för mig att svara. Kolla på hemsida votewatch.eu och leta efter omröstningar som du kan vara intresserad av. 
14.06
Nu är statsvetaren Magnus Blomgren på plats. Passa på och ställ dina frågor om EU och valet!
Nu är statsvetaren Magnus Blomgren på plats. Passa på och ställ dina frågor om EU och valet!
14.06
Vad skulle hända om Sverige lämnade EU?
@Stina - Det är svårt att svara på. Vi ser nu med Brexitprocessen att det är ganska komplicerat. I sak skulle det bli en förhandling om ett utträde och beroende hur det går skulle vi påverkas på olika sätt. Som exportberoende land skulle det förmodligen få konsekvenser på området handel. Även frågor kring vår möjlighet att resa skulle kunna påverkas. Men, återigen, det beror på hur ett utträdesavtal skulle se ut. 
14.08
Hur kommer det sig att EU-länder kan fortsätta få bidrag trots att de inte följer beslut (om att ta emot asylsökande tex). Finns ingen regel mot detta?
@Bosse - Nej, det finns inga direkta regler som bestämmer hur man gör i detta läge. Däremot finns det artiklar som kan användas för att sätta press på länder, men det har ännu inte skett. Det är dock en sak som diskuteras, men det är mycket politiskt känsligt. Idag hindras sådana åtgärder av att fler länder stödjer varandra och det är svårt att få igenom sådan åtgärder. 
14.10
Hur stor inverkan har EU på krav på länder när det gäller migrationspolitik ?
Vad gör EU-kommissionen?
@David - Detta är idag en öppen fråga. Vissa vill att EU ska kunna ta till tuffare åtgärder för att tvinga länder, medan andra menar att detta inte är förenligt med fördragen. Kommissionen försöker driva på för olika lösningar och det finns förslag på att kunna fördela ansvaret mellan länder, men än så länge har det inte gått att komma överens om detta i ministerrådet. 
14.13
Har en fråga angående EUs kompetens. Exakt hur fungerar det? Vilka frågor kan EU besluta om där man idag inte gör det, t.ex. den sociala pelaren? Regleras inte det i fördragen? Vad behövs för att ändra en sådan kompetens?
@Steffe - EUs kompetens (eller makt) variera mellan olika politikområden. Över tid har denna kompetens fördjupats till allt fler områden. Den sociala pelaren är inte reglerad i avtalen utan något som länderna kommit överens om ska vara gemensamma mål på det sociala området. Några partier vill att detta ska tilläggas de befintliga fördragen, vilket skulle göra att EU:s institutioner skulle kunna vara lite mer aktiva på detta område. Idag är detta en av de stora frågorna i valrörelsen. 
14.18
Hur har Sverige som land påverkats av medlemskapet i EU?
@Anders - Oj, det är en svår och stor fråga. För det första vet vi inte vad som skulle ha hänt om vi inte gått med 1995. Det vi vet är att Sverige har tillgång till en marknad med över 500 miljoner människor, vi kan resa fritt inom EU och arbeta på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Mycket talar också för att Sverige som exportland tjänat på medlemskapet. Däremot har vår självständiga röst i utrikespolitiken blivit beroende av andra länder, vårt lands oberoende har minskat på andra områden. Å andra sidan är svenska med i beslutande organ inom EU. Som du ser, det är en omfattande fråga att svara på. 
14.19
Hur många är det som får rösta i EU-valet? Hur stor skillnad gör min röst?
@Linda - Ca 400 miljoner människor kan gå och rösta i valet. Din röst är en av dessa. Det kanske inte låter så mycket, men det är ändå ett sätt för dig att visa vad du vill att EU ska göra. Och det är inte en liten sak. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet Västerbotten 2019

Mer i ämnet