Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hård kritik mot vindkraftspark i Storuman – kan bli lokal folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

I Storumans kommun planeras uppemot 167 vindkraftverk som ska vara 300 meter höga. Vissa av vindkraftverken kommer att ligga cirka fem kilometer från tätorten och kommer att kunna ses från centrum, men planerna har väckt kritik.

Under onsdagen mötte företaget Svevind som står bakom projektet Storumanborna för att informera om den planerade vindkraftsparken i Vallträskhobben.

– Vi har samlat in över 700 namnunderskrifter för att stoppa vindkraftsparken. Det räcker för att kräva en lokal folkomröstning. Vi ska lämna över listorna till fullmäktige i slutet av november, säger Jessica Bergfors i aktionsgruppen ”Stoppa vindkraftsparken i Vallträskhobben”.

Tillstånd inte klara

Parken ska kunna ge 4-6 terawattimmar. Det är ungefär lika mycket el som 30 procent av elen från alla vattenkraftverk i Luleälven. En del av energin som produceras är tänkt att användas för att göra vätgas.

– Vi räknar med att det tar 6-10 år innan alla tillstånd är klara och vi kan börja bygga. Vindkraftsparken kommer att kunna drivas i 30-35 år, sedan får man söka ett nytt tillstånd, säger Fredrik Bäcklund, som är operativ chef vid Svevind.

”Vi har el så det räcker”

De som vill stoppa vindkraftsparken undrar varför de ska byggas just här.

– Varför ska alltid glesbygden drabbas? Varför ska vår utsikt och våra marker förstöras? Bygg istället i södra Sverige där energin behövs, inte här. I Storuman har vi el så det räcker och mer till, säger Jessica Bergfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.