Foto: SVT

Stor oro bland samer när kommunen säljer mark

Uppdaterad
Publicerad

På Lapplatsen mitt i Ammarnäs i anslutning till kyrkan finns små kyrkstugor från 1800-talet. Men på området finns också fyra lite modernare hus som är privatägda och som står på kommunens mark. Nu vill ägarna av husen stycka lös och köpa tomterna något som också kommuen säger ja till. Men Ammarnäs sameförening är starkt kritiska emot och har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen.

– Det är viktigt för hela den samiska kulturen i vårt land att det får finnas kvar sådana här platser, säger Aina Jonsson som är med i Ammarnäs sameförening.

I Sverige finns ett fåtal platser med kyrkstad endast för samerna och som blivit kulturminnesplatser bland annat Ammarnäs Lapplats och Fatmomakke nära Klimpfjäll.

Sameföreningen menar att en avstyckning av tomterna skulle innebära en kommersialisering av hela området och att den ursprungliga kulturen skulle gå förlorad.

”Risk att hela området drabbas”

– Vi vill ha kvar området intakt och vi är rädda att om några tomter styckas ut och blir privatägda så är det risk att hela området drabbas och att våra kyrkstugor trängs undan, säger Alf-Anders Emanuelsson som är ordförande i sameföreningen

Sorsele kommun har låtit en konsult utreda ärendet och man har kommit fram till att detaljplanen ska ändras och att ägarna till fritidshusen ska få köpa loss sina tomter, men att inga nybyggnationer får göras och att Lapplatsen ska förbli intakt.

– De här fritidshusen står på ofri grund och det är angeläget att lyssna även på dem som äger de husen. De är också samer men bor kanske inte kvar i byn och konsultutredningen har kommit fram till att de har rätt att köpa tomterna av kommunen, säger Kjell Öjeryd (V) som är kommunalråd i Sorsele kommun.

Symbolfråga för samisk kultur

Frågan om Lapplatsen har blivit en infekterad debatt i Ammarnäs och trots löften om att kyrkstan ska få behållas i sitt ursprungliga skick så har det för sameföreningen blivit en symbolfråga över bevarandet av den samiska kulturen.

– Ja, vi är samer och ett ursprungsfolk och vi har vår egen kultur och det är den vi vill bevara, skydda och utveckla säger Aina Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.