Små redaktioner i norr hoppas på del i statligt stöd som ska häva mediernas nergång. Foto: SVT

Statligt stöd till tidningar väcker hopp i norr

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen presenterade regeringen att ett riktat stöd till medierna kommer att öronmärkas. Det handlar om 500 miljoner kronor som ska fördelas över landets mediahus. I norr jublas det inte, inte ännu, för det är väldigt vagt än hur fördelningen kommer att ske.

– Det är i alla fall mycket välkommet säger Bodil Resare, vd för Tidningar i norr.

Endagstidningar och tidningar med betalvägg som vänder sig till glesbygdens läsare har liksom de stora drakarna en tuff situation.

– Här är marknaderna många gånger än svagare och samtidigt har vi ett uppdrag och en ambition att ge en journalistisk bevakning där det annars blir så kallade vita fläckar, förklarar Bodil Resare vars tidningar ges ut i Västerbotten och Ångermanland.

”Hoppas att hela Sverige räknas med”

För säljsidan är det ett gediget arbete att bibehålla sina annonsörer, men vissa viker när det mesta är nedstängt och det är skakigt.

– Alla evenemang som vi brukar bevaka och förstås också sälja annonser i anslutning till är obefintliga, säger Mårten Bäck, säljchef.

Mer precist hur stödet kommer hjälpa tidningarna i norr är inte specificerat. Ledningen följer noga de besked som kommer och hoppas att hela Sverige och inte bara Stockholm ska gynnas av det statliga stödet.

– Vem vet, kanske hamnar det mesta hon Bonniers, men vi hoppas att hela Sverige räknas med, säger Bodil Resare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.