Statsministern kan inte ge Noah namnsdag

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte statsministern som bestämmer vilka namn som ska vara med i almanackan. Det gör en särskilt utsedd Namnlängdskommitté. Det beskedet får åttaårige Noah i Umeå från Statsrådsberedningen som svar på ett brev han skrivit till Fredrik Reinfeldt.

Noah skickade ett mail till statsministern och bad honom ordna en Noah-namnsdag. Så här skrev han:

Hej Statsministern!

Jag undrar varför inte alla namn får vara med i almenackan? Jag tycker att det är orättvist. Jag har t.ex. ingen namnsdag, jag heter Noah.

Kan du göra så att mitt namn får en namnsdag i almenackan? Det tycker jag skulle vara väldigt kul, och du skulle vara jättesnäll!

Hälsningar

Noah, 8½ år, bor i Umeå

Men statsministern kan alltså inte hjälpa Noah. I svaret föreslår Statsrådsberedningen att Noah istället ska kontakta Namnlängdskommittén, som beslutar om namnen i den svenska almanackan.

Kommittén – som utgörs av Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala – ska vid uppdateringar av almanackan ta hänsyn till såväl krav på omsorg om kulturarvet och anknytning till ett levande namnbruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.