Foto: Berno Jonsson/SVT

Statsministern på plats i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden under torsdagen intog statsminister Stefan Löfven Storuman under sitt länsbesök. Där uttryckte han sin beundran över arbetet vid Glesbygdsmedicinskt centrum – och sa att han inte saknade Almedalen då han trivdes väldigt bra i Västerbottens inland.

Statsminister Stefan Löfven gör under torsdagen en turné i Västerbottens inland som en del av hans resa mellan den 2 och 7 juli där temat är trygghet. Under förmiddagen besökte han Handlarn/EG Vilt i Lomsjökullen utanför Vilhelmina.

Blev imponerad över arbetet

Vid 15-tiden anlände Stefan Löfven sedan till Storuman där han besökte Glesbygdsmedicinskt centrum. Där gjorde statsministern en rundvandring i verksamheten. Där fick han en rejäl inblick i hur man arbetar med vård via videolänk och kunde på så vis höra hjärtljudet på den gamla radiolegendaren Carl-Axel Nordenbergs, som befann sig i Ankarsund sju mil bort, hjärtslag.

– Ja det där hjärtat slår riktigt bra, var Stefan Löfvens kommentar.

LÄS MER: Här fikar statsministern helst

Ska arbeta för Storuman

Statsministern talade om vikten med att satsa resurser även i glesbygden.

– Vi ska göra allt vi kan för att stötta Storuman i arbetet med att bli ett centrum för hela Norden för glesbygdsmedicinskt centrum. Det är oerhört viktigt att vården fungerar i glesbygden, vilket jag i dag sett att det gör här.

Löfven: ”Jag har det fantastiskt bra här”

Vidare talade statsministern om det som han ser som ett viktigt arbete – att flytta ut resurser på glesbygden.

– Vi måste göra slut på Stockholmsfixeringen. Därför flyttar vi ut allt fler myndigheter till glesbygden och satsar även på livsmedels- och skogsstrategier här ute. Under nästa år kommer vi att utveckla tio utvecklingscenter runt om i landet för att säkerställa den statliga servicen, något som vi anser är oerhört viktigt.

Berno Jonsson, SVT:s reporter på plats, frågar Stefan Löfven om han inte saknar Almedalen i dag. Men statministern är tydlig i sitt svar.

– Nä, jag har det fantastiskt bra här. Vilhelmina och Storuman är väldigt fina ställen.

Under kvällen avslutas hans besök i länet med ett öppet möte på Fredens torg i Storuman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.