Foto: TT/SVT

”Invånarna måste få veta hur det ska tolkas”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Sorsele måste redan innan folkomröstningen om vindkraftsetableringar berätta för invånarna hur resultatet av omröstningen ska tolkas, enligt statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet.

Den 20 mars går invånarna i Sorsele till valurnorna för att besluta om en potentiell vindkraftsutbyggnad. Och enligt Blomgren är det en viktig förtroendefråga, att invånarna är väl informerade om vad som gäller.

– Om politikerna inte berättar hur resultatet ska hanteras, så kan det bli problem efteråt, säger Magnus Blomgren.

”För att man ska bry sig om resultatet”

Han menar att man bör gå igenom hur högt valdeltagande ska vara för att resultatet ska beaktas. Det var drygt 400 personer som skrev på namnlistor om att de ville ha en folkomröstning.

– Redan innan valdagen bör man ha klart för sig hur många procent som ska rösta för att man ska bry sig om resultatet, partierna som ska fatta de konkreta resultaten måste diskutera det här, säger Magnus Blomgren.

Han menar att situtationen kan förvärras snarare än lösas om folk tror att de röstat på något, och politikerna drar andra slutsatser.

”Allt beror på valdeltagandet”

Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V) tycker dock att det inte går att säga hur högt valdeltagande det behöver vara för att resultatet ska beaktas.

– Nej, det kan jag inte säga innan. Men folkomrösningen är rådgivande, så i slutändan är det ju kommunfullmäktige som tar beslutet, säger han och fortsätter:

– Allt beror ju på valdeltagandet, av erfarenhet vet jag att det kan vara lågt deltagande på folkomröstningar.

Det här har ju varit lite av en snackis, tror du inte att det blir högt valdeltagande?

– Det kan det bli, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet