Hör statsvetaren Magnus Blomgren om resultatet i EU-valet Foto: SVT

Statsvetaren Magnus Blomgren: Centerpartiet vinnaren i EU-valet i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är den stora vinnaren i Västerbotten, det menar statsvetaren Magnus Blomgren efter att ha tittat på länssiffrorna i EU-valet.

När Magnus Blomgren jämför årets EU-val med EU-valet 2014 och med riksdagsvalet 2018 ser han en tydlig trend.

– Det parti som går igen oavsett hur man tittar på det, det är Centerpartiet. De måste nog koras som vinnare i det här valet, både i landet och i Västerbotten.

EU-valet 2019

S framåt lite

Blomgren konstaterar också att Socialdemokraterna gått fram lite jämfört med förra valet, men han ser ingen effekt av att partiets kandidat Erik Bergkvist varit den norrlandskandidat som haft störst chans att komma in i parlamenetet.

– Vi kan nog inte prata om någon Bergkvisteffekt, däremot blir hans roll intressant som europaparlamentariker från Norrland.

I klippet ovan kan du höra Blomgren resonera om Sverigedemokraternas framgångar i Storuman och Liberalernas tillbakagång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet