Hör statsvetaren om partisystemets kris. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Stora grupper vänder systemet ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Att samma personer röstar både på Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kan enligt statsvetare vara ett uttryck för att man väljer partier som inte representerar det etablerade utan står för någon form av opposition mot systemet.

På ett sätt är det inte förvånande, enligt statsvetaren Magnus Blomgren.

– När Trump vann valet i USA för några år sedan blev ju rostbältet ett begrepp och vi har liknande områden runt om i Europa och Sverige där det finns många människor som känner att de hamnat utanför det politiska systemet och tar avstånd från det, menar han som tror att mycket av det här kan handla om glesbygden kontra centrum.

”Vänt det politiska systemet ryggen”

Sett ur den aspekten att mängden människor är förhållandevis få och väljarkåren liten norr om Dalälven kanske de traditionella partierna tror att de inte har så mycket att frukta, men enligt Magnus Blomgren bör de ta signalerna på allvar.

– Det finns glesbygd i hela Sverige, till och med i Skåne och det här är motsättningar som växer.

– Vad det i sig står för bör man fundera ordentligt på för i längden riskerar vi att få en situation liknande den i USA eller andra länder där vi ser väldigt kraftiga motsättningar mellan olika politiska idéer och det är ingen bra utveckling för en demokrati, menar Magnus Blomgren och sätter sedan mer tryck bakom orden:

– På många håll ser vi ju att stora grupper helt har vänt det politiska systemet ryggen och det är naturligtvis mycket allvarligt för en demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.