Politikern Tony lämnade V för SD

Publicerad

Tony Rönnqvist i Ursviken var aktiv vänsterpartist men valde att bli sverigedemokrat. Han menar att det inte finns något motsatsförhållande mellan de båda partierna.
– Vi må ha olika vägar framåt, men målet är detsamma, säger han.

Egenföretagaren Tony Rönnqvist har varit vänsterpartist i hela sitt liv och medan han bodde i Arjeplog satt han bland annat i kommunstyrelsen. I årets val stod han istället på 9:e plats på Sverigedemokraternas lista i Skellefteå.

– Som vänsterpartist har jag alltid fått förhålla mig till Socialdemokraterna. Att gå runt ett helt liv och kratta manegen åt dem har blivit mindre intressant med åren och att gå till dem som jag tycker åstadkommit de fel jag vill förändra var ju ingen idé. I sökandet efter något bättre blev det SD, säger han.

Ytterligheter driver politiken framåt

Tony Rönnqvist menar att det ofta är ytterligheterna som driver politiken framåt och han ser inget motsatsförhållande mellan V och SD utan tror sig tvärtom om att kunna driva ungefär samma frågor men få mer gehör.

– Om jag säger något till en socialdemokrat är det föga troligt att det kommer fram till riksdagen men inom SD lyssnar de där nere på vad vi här uppe säger.

”Man har utarmat landsbygden”

Landsbygdsfrågan är viktig för Tony Rönnqvist och det är det som driver honom.

– Man har utarmat landsbygden under så lång tid. Jag fick lära mig redan i skolan att vi tillhör en tärande del av landet som får bidrag från Stockholm för att kunna upprätthålla skola, vård och omsorg. Men det var ingen som pratade om hur mycket vi levererade i form av malm, skog och vattenkraft, säger han.

Oro för Sverige

Det är den inställningen han tror att Sverigedemokraterna kan ändra på. Tony Rönnqvist är orolig för att vi är på väg att få ett Sverige utanför storstäderna som är som mellanvästern, Appalacherna, i USA. Det som också kallas rostbältet.

– Vi är i rasande takt på väg dit där vi i princip blir betraktade som en avstjälpningsplats för sådant som inte är önskvärt i övrigt i samhället och det ser jag som en stor fara. Därför måste någon stå upp för den delen och säga att så ska det inte vara, säger Tony Rönnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer