Så såg det ut där statyn suttit – en tom bänk. Foto: Nicklas HedlundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Staty stulen i Skellefteå – hittad i ett buskage några timmar senare

Uppdaterad
Publicerad
Någon gång mellan 22 och 8:30 på lördagsnatten rycktes statyn ”Gzim” bort från sin parkbänk, men tidigt på söndagseftermiddagen hittades den igen i ett buskage nära älven.

Knutte Westers skulptur ”Gzim” stals från Stadsparken i Skellefteå under natten. Händelsen skedde någon gång mellan klockan 22 på lördagskvällen och 08:30 på söndagsmorgonen, vilket Norran först rapporterade om.

Den visar en pojke som försöker förstå att han blivit utvisad och baseras på konstnärens eget möte med pojken Gzim från Kosovo.

Statyn placerades ut i Stadsparken i Skellefteå oktober 2014 och har fått stå orörd fram tills nu.

– Vi hade ingen aning om att den var borta förrän vi läste om det i Norran. Vi har polisanmält händelsen. Om någon har sett eller hört något får man gärna höra av sig, säger Thomas Lundgren, enhetschef på Skellefteå kommun.

Han fortsätter:

– Den var ju fastskruvad och ganska tung så det var ju inte alltför lätt att få bort den. Första tanken var ju att någon har kastat den i sjön, men vi hoppas verkligen att den kommer till rätta.

Återfunnen senare på dagen

Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen hittades ”Gzim” igen av parkpersonal från Skellefteå kommun, den låg i ett buskage nära älven.

– Planen är att den ska tillbaka dit den satt innan, men vi kommer nog behöva se över infästningen, säger Thomas Lundgren, som ringde upp direkt när de hade återfunnit statyn.

Statyn i sitt normala tillstånd, på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer